Pieter De Clercq

De opleiding is de perfecte mix van hardware en software, met zowel theorie als praktijkonderdelen. De projecten leren je zelfstandig naar oplossingen te zoeken, zodat je helemaal klaar bent voor de echte wereld.

Pieter De Clercq

Waar je werk je nu?

Ik werk momenteel bij Deliverect, een innovatieve en vooruitstrevende start-up uit het Gentse, die ondertussen twee jaar bestaat en restaurants helpt met het verwerken van online bestellingen. Als gevolg van de huidige coronacrisis werden restaurants verplicht om te starten met een leverings- en afhaaldienst, wat ons zeker geen windeieren heeft gelegd. In die twee jaar zijn we uitgegroeid tot een wereldspeler met 175 werknemers, verspreid over zeven verschillende landen.

Persoonlijk schrijf ik als backend developer mee aan dit succesverhaal, al is mijn rol binnen Deliverect zeker niet beperkt tot enkel mijn developer functie. Tijdens de werkuren krijg ik immers volop de vrijheid, de kansen en de ondersteuning om eigen inbreng te tonen met initiatieven op vlak van DevOps, Security, Data Analytics en Automatisatie.

Hoe ben je bij Deliverect terecht gekomen?

Mijn beste vriend Robbe had hier in de zomer van 2019 zijn stage afgewerkt en was zo enthousiast dat hij me zonder veel moeite wist te overtuigen om eens langs te komen op een startup-fair. Na een gesprek met de HR-manager en een interview met de CTO Jan Hollez (ook een alumnus van onze opleiding) en twee developers was ik meteen verkocht!

Wanneer heb je getekend?

Aangezien ik na mijn opleiding ervoor koos om een extra opleiding te volgen, besloot ik in april 2020 een contract bij Deliverect te tekenen als jobstudent. Op deze manier kon ik het bedrijf alvast leren kennen, maar vanaf dag één voelde ik me enorm thuis en wist ik dat mijn toekomst hier lag. Ik werd dan ook meteen als volwaardig lid van het team gezien, wat me motiveerde om me extra in te zetten. Het bedrijf overtuigde om mijn studentencontract in februari 2021 om te zetten naar een full-time contract.

Wat vond je van de opleiding informatica? Was die nuttig om werk te vinden?

In het nieuws hoor je vaak dat er overal informatici te kort zijn en dat een informaticus nooit echt naar werk hoeft te zoeken. Dit is meer dan waar: zelfs nadat ik mijn vast contract heb getekend, krijg ik nog steeds wekelijks interessante aanbiedingen. Tijdens de technische testen op sollicitatiegesprekken kon ik bovendien ook steeds steunen op de sterke basis die ik aan de UGent had opgedaan, ongeacht de aard van de vragen. Dit is te wijten aan het feit dat de opleiding een zeer grondig overzicht geeft van de informaticawereld, zowel in de breedte als in de diepte, van het ontstaan tot de huidige actualiteit. Zo is er het vak Computerarchitectuur, waar je de interne werking van een processor leert begrijpen, maar zijn er ook diverse softwarevakken waarin high-level programmeertalen zoals Java, Python en Haskell worden onderzocht. Deze vakken bestaan steeds zowel uit een theoretische kant, maar ook zeker voldoende uit praktische oefeningen en projecten.

Het summum van de bachelor opleiding is het vak Software Engineering Lab 2, waarin je in een team van 6 à 7 personen een echt programma voor een groot bedrijf uitwerkt. Dit vak leert je in een team samen te werken en te coördineren om de eindopdracht tot een goed einde te brengen, net zoals in het werkveld.

Het sluitstuk van de masteropleiding is uiteraard de masterthesis, waarin je je zelfstandig vastbijt in een onderwerp waar je je een heel jaar volledig op kan focussen.

Een foto van Pieter De Clercq

Kwam terrecht bij

Deliverect als Software Engineer

Afstudeerjaar

2020