Studieprogramma bachelor
De bacheloropleiding staat borg voor een stevige basis wiskunde en informatica. Het wiskunde-programma biedt de fundamentele kennis om informatieverwerkende systemen te kunnen analyseren, beschrijven en modelleren. Maar ook binnen de informaticavakken is het belangrijk om abstract en exact te kunnen denken. Het programma omvat een reeks programmeervakken waar in eerste instantie de nadruk wordt gelegd op de principes en de kunde van het programmeren, en in tweede instantie op kennis van en ervaring met bepaalde talen, gereedschappen en omgevingen. Dat betekent dat nadruk wordt gelegd op algoritmiek en taalconcepten. Deze pagina bevat links naar de studiefiches voor alle bachelorvakken in 2024-2025.
Eerste jaar
In het eerste jaar zet je de eerste stappen in het programmeren. De belangrijkste programmeertechnieken worden je aangeleerd in de programmeertaal Java. Er wordt hard gewerkt aan een goede programmeerstijl. De aangeleerde technieken zijn in bijna alle programmeertalen toepasbaar.
De opleidingsonderdelen computergebruik, scriptingtalen en databanken leren je efficiënt gegevens verwerken met de computer. Hiervoor zal je gebruik maken van de talen Bash, Python en SQL. Je maakt er ook kennis met de wondere wereld van Linux.
Gedurende het hele jaar bouwen we een stevige basis wiskunde in de vakken Calculus, Lineaire algebra en meetkunde, Discrete wiskunde en Redeneren, abstraheren en formuleren.
Eerste semester 1ste bachelor
Tweede semester 1ste bachelor
Tweede jaar
Tijdens de 2de bachelor ga je dieper in op algoritmen. Daarnaast zie je ook hoe programma’s worden uitgevoerd op het allerlaagste niveau, dat van de CPU. Je leert ook een nieuwe manier om op een hoog niveau te programmeren: Functioneel programmeren.
Na dit jaar zullen het internet en het web geen geheimen meer voor jou hebben. In het vak Communicatienetwerken leer je hoe het internet werkt. Tijdens Webdevelopment leer je hoe websites achter de schermen werken. Multimedia gaat dan weer dieper in op hoe muziekfragmenten en video het best worden opgeslagen en doorgestuurd kunnen worden om te streamen.
Je wiskundekennis wordt verder uitgebreid door de vakken Statistiek en Wetenschappelijk rekenen.
Tijdens het projectvak Software Engineering Lab 1, zul je alle dingen die je ondertussen geleerd hebt samenbrengen om een Androidapplicatie te bouwen.
Eerste semester 2de bachelor
Tweede semester 2de bachelor
Derde jaar
Standaardpakket
Het laatste jaar van de bachelor is zeer toepassingsgericht en in te richten naar eigen smaak door de minoren.
In Algoritmen en datastructuren 3, Computationele biologie en Artificiële intelligentie worden zeer praktische algoritmen toegelicht. Tijdens besturingssystemen bouw je verder op je kennis van computerarchitectuur om het totaalplaatje van de computer te vervolledigen.
Een volledig beeld van de “theoretische computer” zoals Turing die in gedachten had, krijg je in Automaten, berekenbaarheid en complexiteit.
In Software Engineering Lab 2 breng je de kennis van je hele bachelor samen om een applicatie te ontwikkelen voor een echt bedrijf.
Eerste semester 3de bachelor
Tweede semester 3de bachelor
Minorvakken
In het derde jaar kun je kiezen tussen 3 minoren. Afhankelijk van welke minor je kiest, neem je andere vakken op.
- BP: Minor beveiliging & parallelle systemen
- ET: Minor elektrotechniek & telecommunicatie
- OW: Minor onderwijs
Zie ook: Na de (2de/3de) bachelor.