Eigen laptop voor studenten informatica

De faculteit Wetenschappen heeft verschillende computerklassen en werkplekken voor studenten waar desktop Pc’s voorzien zijn. Op deze plaatsen is er ook ruimte en zijn er netwerkvoorzieningen om met een eigen laptop aan de slag te gaan. Een laptopwerkplek is steeds voorzien van stroom en WiFi. Bovendien zet de Universiteit Gent zich in om al haar gebouwen volledige Wifi-dekking te geven, zodat studenten in alle leslokalen en ruimtes met hun eigen laptop aan de slag kunnen. Studenten krijgen ook toegang tot UGent infrastructuur en supercomputer waar nodig voor specifieke opdrachten.

Studenten informatica moeten vanaf het eerste bachelorjaar over een eigen laptop beschikken. Voor elk opleidingsonderdeel zal de lesgever bij aan het begin van het semester aangeven naar welke lessen en evaluatiemomenten studenten hun laptop dienen mee te brengen. Er wordt geen groepsaankoop voor laptops voorzien via de faculteit Wetenschappen of de Universiteit Gent.

Opmerking: Instromende studenten die al over een recente laptop beschikken die voldoet aan de aanbevelingen hieronder, raden we aan om niet direct een nieuwe laptop aan te schaffen. Je kunt gerust je huidige laptop blijven gebruiken tot die zijn dienst bewezen heeft (typisch vier tot vijf jaar na aankoop) en dan een nieuwe laptop aanschaffen in functie van het vervolg van de opleiding.

Aanbevolen specificaties

We hebben hieronder een specificatie uitgewerkt voor studenten die een eigen laptop willen aanschaffen voor de opleiding informatica.

geheugen minimum 8 GB RAM
processor Intel Core i3 CPU of hoger, of een AMD equivalent
GPU geen specifieke vereisten
schrijfruimte minimum 128GB SSD (256GB is comfortabeler); eventueel een externe harde schijf voor backups
schermgrootte 13” of 15” naar persoonlijke voorkeur; grotere laptops kunnen lastig zijn om te verplaatsen en zijn typisch zwaarder
schermresolutie geen specifieke vereisten
netwerk draadloos; eventueel USB-ethernet-adapter of ethernet-poort
besturingssysteem geen specifieke vereisten (MS Windows, Mac OS X of Linux)
optioneel extern toetsenbord, externe muis en extern scherm voor thuisgebruik kunnen uw gezondheid en productiviteit ten goede komen
software Universiteit Gent voorziet in alle software die studenten tijdens de opleiding informatica nodig hebben (waaronder een gratis Microsoft Office 365 licentie)

Sociale voorzieningen

Onder bepaalde voorwaarden kan voor de aanschaf van een laptop via de sociale dienst van de UGent een renteloze lening voorzien worden. Meer info

Helpdesk DICT

Heb je vragen over je UGent-account, inloggen op UGent-pc's, e-mailproblemen,...?

Neem dan een kijkje op de website van de Directie Informatie- en Communicatie Technologie (DICT) of stel je vraag via hun helpdesk.