Het Chan Zuckerberg Initiative (CZI) is een filantropische onderneming onder leiding van Priscilla Chan en haar partner, Mark Zuckerberg van Meta. Om wetenschappelijk open-source software te ondersteunen, financiert CZI softwareprojecten die essentieel zijn voor biomedisch onderzoek en die een toegevoegde waarde leveren aan de biomedische onderzoeksgemeenschap.

Professor Yvan Saeys.
Professor Yvan Saeys.

In de zesde cyclus van de Essential Open-Source Software (EOSS) beurzen krijgt Prof. Dr. Yvan Saeys (VIB-UGent Center for Inflammation Research) $400.000 voor zijn project om een uniform open-source framework te ontwikkelen voor het verkennen en modelleren van cel-cel-communicatie, samen met het labo van Prof. Dr. Julio Saez-Rodriguez (Hoofd Onderzoek bij het European Bioinformatics Institute; EMBL-EBI). Hun inspanningen zullen beschikbaar gesteld worden aan de hele wetenschappelijke gemeenschap. Het Saeys lab zal de momenteel beschikbare modellen verbeteren en wetenschappers in staat stellen om cel-cel-communicatiemodellen beter te verkennen en te interpreteren. Dit zal een betere functionele karakterisering van weefsels en hun micro-omgeving mogelijk maken, zoals interacties tussen weefsel en immuuncellen en cellen in de tumormicro-omgeving.

“Het ontwikkelen en onderhouden van academische software is een constante uitdaging,” zegt prof. Saeys. “We zijn verheugd dat we een EOSS-subsidie van CZI hebben ontvangen waarmee we het NicheNet-ecosysteem verder kunnen ontwikkelen en integreren met BioCypher en Liana+ tot een algemeen bruikbare cel-cel-communicatietool. We kijken ernaar uit om de ontwikkeling van de volgende generatie computationele tools voort te zetten als onderdeel van het CZI-netwerk en samenwerkingen aan te gaan met de andere leden van het netwerk.”