Een team van informaticastudenten aan de UGent wint de Belgische Cyber Security Challenge 2022 en wint een trip naar DEF CON in Las Vegas.
Op 26 en 27 maart vond de finale plaats van de Belgische Cyber Security Challenge. In deze nationale competitie nemen teams van 4 studenten uit heel België het tegen elkaar op in allerlei rondes waarbij hun kennis over cybersecurity op de proef wordt gesteld. Met hun team “Tetramonohedrons” wonnen Francis Klinck, Robbe Van Herck, Maxime Bloch en Hannes Klinckaert de hoofdprijs: een trip naar DEF CON, één van de meest befaamde hackerconventies die jaarlijks plaatsvindt in Las Vegas (Verenigde Staten). In september strijden ze tegen de topteams uit Europa in de Europese Cyber Security Challenge 2022 in Wenen (Oostenrijk).
In een CTF-wedstrijd halen de teams alles uit de kast om een digitale code (de vlag) te bemachtigen. Daarbij kruipen ze in de schoenen van echte “hackers” door aanvallen toe te passen zoals SQL-injecties en reverse engineering, maar tonen ze ook wat ze waard zijn om inbreuken op te speuren en om computersystemen te beveiligen.
Francis Klinck, student informatica aan de UGent, deelt zijn ervaring:
De Cyber Security Challenge is een zeer uitdagende wedstrijd met een heel unieke, open sfeer. Er waren verschillende rondes met elk hun eigen focus: er waren rondes met zeer technische challenges, maar ook rondes waarin je praktische skills moest gebruiken zoals lock picking en social engineering.
Ook in 2019 al won een team van informaticastudenten de Belgische Cyber Security Challenge en dat is geen toeval. Naast vakken die specifiek op computerbeveiliging focussen zoals Informatiebeveiliging en Softwarehacking en -protectie, leer je in andere vakken alles over de bouwstenen waarop hedendaagse applicaties gebouwd zijn. Ideaal om subtiele manieren te vinden om in applicaties binnen te breken dus.
Mijn favoriete challenge was er één waarbij we een interne fout konden veroorzaken door de applicatie twee zaken tegelijkertijd te laten doen. Dat konden we misbruiken om zo de geheime informatie via een achterpoortje te stelen.
In het werkveld is er een grote vraag naar specialisten cybersecurity. Dat bewijst de hele waslijst aan bedrijven die deze wedstrijd sponsoren om zichzelf bekend te maken bij de studenten. Er is zelfs een speciale ronde ingericht waarbij de teams bij elk bedrijf een uitdaging moeten oplossen. Ideaal om te leren hoe het er in het werkveld aan toe gaat. Studenten informatica hoeven zich alvast geen zorgen te maken over de toekomst.
Het winnen van deze wedstrijd heeft een carrière in de cybersecuritywereld zeker meer naar de voorgrond gebracht. Maar ik heb nog veel opties, dus ik sluit nog niets uit.